Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

TAIEX radionica na temu početne obuke i mentorskog sistema

31.01.2019.

(Sarajevo, 30. januar 2019. godine) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je  29. i 30. januara 2019. godine  održalo TAIEX Radionicu na temu početne obuke i mentorskog sistema, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Eksperti iz Švedske, Holandije, Italije, Francuske i Španije prezentirali su iskustva i najbolje prakse iz svojih pravosudnih sistema.

Eksperti su na sveobuhvatan način predstavili EU standarde i različite aspekte ovog segmenta edukacije, a sve u cilju boljeg razumijevanja programa mentorstva i metodologija učenja kroz rad. Ovakvim načinom razmjene informacija, uz aktivno učešće VSTV-a BiH, rukovodilaca pravosudnih institucija i entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca, stvaraju se preduslovi za unapređenje početne obuke novoimenovanih nosilaca pravosudnih funkcija te razvoj adekvatnog modela mentorstva u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Mentorstvo u pravosuđu predstavlja oblik pomoći iskusnijeg kolege, odnosno pomoć stručne osobe visokomoralnih načela. Mentor pomaže novoimenovanom sudiji i tužiocu, odnosno daje podršku manje iskusnom kolegi, nudeći mu znanje i iskustvo koje će mu omogućiti brži razvoj vještina vođenja postupka, kvalitetnije pisanje sudskih i tužilačkih odluka i slično. 

Uvodničari i eksperti su dali značajan osvrt i na preporuke Evropske Komisije u oblasti edukacije sudija i tužilaca te ulogu koju edukacija ima za sticanje i unapređenje profesionalizma i integriteta pravosudnih profesija. Na Radionici je takođe ukazano na ulogu VSTV-a BiH kao kreatora pravosudne politike, sa posebnim naglaskom na aktivnosti Stalne komisije za edukaciju i Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a BiH u ovoj oblasti.

Pravovremena organizacija radionice, kao i interes pravosudne zajednice pokazatelji su aktuelnosti ovih aktivnosti, putem kojih  Bosna i Hercegovina, između ostalog, ostvaruje napredak u pristupanju Evropskoj Uniji.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

20190129_105811_Burst01.jpg

20190129_104135.jpg

20190129_095917_HDR.jpg

Ostale fotografije