Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Nastavak podrške Vladâ Norveške i Nizozemske pravosuđu BiH

26.03.2019.

Početak implementacije Projekta unapređenja kvalitete pravosuđa 

(Sarajevo, 26. mart 2019. godine) – Svečanom ceremonijom potpisivanja dokumenata o saradnji i ugovora o grantu potvrđen je nastavak podrške Vladâ Norveške i Nizozemske pravosuđu BiH i ozvaničen početak implementacije Projekta unapređenja kvalitete pravosuđa i aktivnosti koje doprinose unapređenju kvalitete i efikasnosti pravosuđa u BiH, i to: 
  • jačanje rada sudova unapređenjem upravljanja sudom putem poboljšanja komunikacije i timskog rada kao bitnog segmenta organizacione kulture u sudovima koji će doprinijeti boljem radu sudova; efikasnosti i kvalitete sudskih odluka;  
  • uvođenje sistema mentorstva prema iskustvima Norveške i Nizozemske prilagođenih potrebama sudova u BiH, 
  • unapređenje Sistema za elektronsko podnošenje i obradu komunalnih predmeta (SOKOP) s ciljem smanjenja broja neriješenih predmeta i poboljšanjem infrastrukture pravosudnih institucija;
  • unapređenje procesa imenovanja, ocjenjivanja i napredovanja sudija.
  • saradnja sa Evropskom mrežom sudskih vijećâ po pitanju nezavisnosti, odgovornosti i kvalitete pravosuđa. 
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija se u uvodnom obraćanju zahvalio vladama Norveške i Nizozemske na saradnji i značajnim finansijskim ulaganjima u pravosuđe BiH i naglasio: „Potpisivanjem ovih važnih dokumenta potvrđujemo namjeru i spremnost svih prisutnih strana za saradnju u oblasti pravosuđa od zajedničkog interesa, a koja će se ostvariti implementacijom Projekta unapređenja kvalitete pravosuđa i aktivnostima koje će doprinijeti unapređenju kvalitete i efikasnosti pravosuđa u BiH. Današnjim činom koji obilježava nastavak dugogodišnje saradnje između VSTV-a BiH, Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske će se omogućiti postizanje maksimalno korisnih rezultata.“. 

Obraćajući se prisutnima, zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Signe Engli je istakla da je Norveška najveći bilateralni donator VSTV-a BiH od njegovog formiranja 2004. godine, čime je otpočeo proces reforme pravosuđa. „Tokom proteklih 10 godina u partnerstvu sa VSTV-om BiH radili smo na izgradnji savremenog i efikasnog pravosuđa koje odgovara zahtjevima društva i građana BiH, te je u tu svrhu izdvojeno više od 15 miliona eura. Danas smo ovdje kako bismo potpisali novi sporazum u ukupnoj vrijednosti od 1,9 miliona eura, koji će obilježiti nastavak naše podrške“.

Generalni direktor Sudske administracije Norveške Sven Marius Urke je naznačio: “Kada je u pitanju očuvanje nezavisnosti i odgovornosti sudova i tužilaštava, mi VSTV BiH smatramo najvažnijom institucijom u Bosni i Hercegovini.“.

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjednika Sudskog vijeća Nizozemske Kees Sterk napominjući da se nizozemsko pravosuđe odlučilo za saradnju sa ograničenim brojem drugih pravosudnih sistema. Iako kulturološki i istorijski pravosudni sistemi mogu biti organizovani na potpuno drugačiji način, svakodnevni rad jednog nezavisnog sudije svuda je isti. Prema tome, nezavisnost, nepristrasnost, integritet i profesionalnost su suštinske vrijednosti pravosuđa i ključne su za našu trilateralnu saradnju u pravosuđu.        

Potpisani su: Sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u BiH i Ugovor o grantu između Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i VSTV-a BiH za Projekat unapređenja kvalitete pravosuđa; Memorandum o saradnji između VSTV-a BiH i Sudske administracije Norveške kao i Memorandum o saradnji između VSTV-a BiH, Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske koji se odnose na podršku u implementaciji Projekta unapređenja kvalitete pravosuđa. 

Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva na telefone 033 707 594 ili mobilni telefon 061 131 785.

- KRAJ-


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_002_saradnja.JPG

IMG_003_saradnja.JPG

IMG_001_saradnja.JPG