Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Pozitivne ocjene za aktivnosti na unapređenju kvaliteta pravosuđa

28.04.2021.

Unapređenje kvalitete i efikasnosti sudova u Bosni i Hercegovini u fokusu je saradnje Visokog sudskog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) sa Sudskom administracijom Norveške te Sudskim vijećem Nizozemske, kroz projekat Unapređenje kvalitete pravosuđa.

Strateški pristup u radu na unapređenju kvaliteta pravosuđa bila je glavna tema sastanka Upravnog odbora.

Kako je istakao predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, dugogodišnja saradnja i zajednički rad rezultirali su vidljivim promjenama u pravosuđu što je postavilo snažne temelje za dalji napredak i ono što je za bh. pravosudni zajednicu iznimno važno, vraćanje povjerenja javnosti u rad institucija.

Jačanje rada sudova kroz unapređenje upravljanja sudom, razvijanje i uvođenje sistema mentorstva za novoimenovane sudije, unapređenje kvalitete sudskih odluka, te jačanja rada VSTV-a BiH kroz analizu nezavisnosti, odgovornosti i kvalitete u pravosuđu prema kriterijima Evropske mreže pravosudnih vijeća u fokusu su projekta, a realizacija svih aktivnosti tokom prethodne godine, ocijenjena je pozitivnom.

Sastanku su prisustvovali Halil Lagumždija, predsjednik VSTV BiH, Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV BiH, Henk Naves, predsjednik Sudskog vijeća Nizozemske, Sven Marius Urke, direktor Sudske administracije Norveške te članovi Vijeća kao i projektnog tima VSTV-a BiH, a razgovaralo se o ostvarenim rezultatima i njihovom utjecaju na bh. pravosudni sistem.

Kako je istaknuto tokom sastanka, postignutim rezultatima zadovoljni su svi učesnici sastanka, posebno uzimajući u obzir da su aktivnosti realizovane u periodu pandemije virusa COVID-19.  Kako je naglašeno, pandemija nije značajno utjecala na dinamiku i kvalitet realizacije projektnih aktivnosti i pohvalno je brzo prilagođavanje načina realizacije novim uslovima.

Tokom sastanka se govorilo i o aktivnostima koje tek slijede, ali i mogućnosti nastavka saradnje, obzirom da je u 2021. godini uslijedila posljednja faza realizacije aktivnosti koje su projektom predviđene.

Projekat unapređenja kvaliteta pravosuđa koji se realizuje uz podršku Vlade Norveške i u saradnji sa Sudskom administracijom Norveške te Sudskim vijećem Nizozemske a s ciljem kontinuirane implementacije aktivnosti koje vode ka efikasnijem radu sudova, realizuje se od 2019. godine.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Engleskom.

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Unapređenje kvalitete pravosuđa.png