Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

VSTV BiH u posjeti pravosudnim institucijama u Mrkonjić Gradu, Žepču, Prnjavoru i Zenici

05.02.2021.

Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine posjetila je pravosudne institucije koje će u narednom periodu biti obnovljene ili premještene u novoizgrađene zgrade, s ciljem osiguravanje adekvatnih uslova za njihov rad.

Direktor sekretarijata VSTV-a BiH, Admir Suljagić i tim angažovan na projektu Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, koji se realizuje uz podršku Švedske agencija za međunarodni razvoj i suradnju – SIDA, posjetili su pravosudne institucije u Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Žepču i Zenici. Sekretarijat VSTV-a BiH, uz finansijsku podršku Vlade Švedske i Vlade Norveške, osigurao je izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada ove četiri pravosudne institucije.

Projektnom dokumentacijom, koja je preduslov za početak radova, predviđena je izgradnja potpuno nove zgrade Općinskog suda u Žepču, obnova dijela postojeće i izgradnja novog dijela zgrade Općinskog suda u Zenici, dok će zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu biti obnovljene.

Zgrade u kojim su ove pravosudne institucije trenutno smještene ne mogu odgovoriti potrebama kvalitetnog i efikasnog pravosuđa, prilagođenog potrebama građana, zbog čega je adaptacija postojećih i izgradnja novih objekata od iznimne važnosti u uspostavljanju pravosudnog sistema koji će biti u službi građana.

Prema rješenjima koja su ponuđena kroz projektnu dokumentaciju, izgradnjom i obnovom objekata bit će osigurano značajno unaprjeđenje u polju funkcionalnosti, prilagođenosti osobama s poteškoćama u kretanju, sigurnosti objekata te energetske efikasnosti.

VSTV BiH već dugi niz godina, uz podršku međunarodnih partnera, realizuje projekte obnove zgrada pravosudnih institucija, kako bi na taj način osigurao njihov funkcionalan i efikasan rad.

Vrijednost osigurane projektne dokumentacije je oko 160.000 KM. Izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada pravosudnih institucija u Žepču, Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, finansirala je Vlada Švedske, dok je sredstva za izradu projektne dokumentacije za obnovu zgrade Općinskog suda u Zenici, osigurala Vlada Norveške. Sredstva za izgradnju i obnovu zgrada osigurat će Delegacija Europske unije u BiH, u okviru programa IPA 2017.

Prilikom posjeta, održani su i sastanci sa predstavnicima ovih pravosudnih institucija, na kojem se govorilo o rezultatima postignutim tokom prethodne godine, ali i načinima prevazilaženja izazova koje je prouzrokovala pandemija virusa COVID-19.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom.
Dostupna je i na: Engleskom.

Povratak na vrh

Prateće fotografije

zepce zgrada.jpg