Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Sastanak predsjednika i članova VSTV-a sa nezavisnim ekspertom Evropske unije

03.04.2019.

(Sarajevo, 3. april 2019. godine) – Danas je održan sastanak nezavisnog eksperta Evropske unije Reinhard-a Priebe-a sa predsjednikom, potpredsjednicama i članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće). 

Delegacija Evropske komisije, koju je predvodio uvaženi sudija Priebe, upoznala je predstavnike VSTV-a BiH sa ciljevima i mehanizmima misije koja se u narednom periodu namjerava provesti u Bosni i Hercegovini u pogledu analize i jačanja lanca vladavine prava.  

Naglašeno je kako je ovo prvi u nizu sastanaka koji će biti održani u narednom periodu u okviru ove misije. 

Predsjednik, potpredsjednice i članovi VSTV-a BiH su pozdravili ovakav angažman i misiju Evropske komisije predvođenu gospodinom Priebe-om te ih upoznali sa, do sada, preuzetim aktivnostima sistemskog karaktera, koje su bile usmjerene ka usklađivanju standarda pravosuđa u Bosni i Hercegovini sa standardima Evropske unije i provedene na bazi „Peer Review“ preporuka eksperata Evropske komisije, kao i sa izazovima i problemima s kojima se suočava pravosuđe u Bosni i Hercegovini. 

Tokom sastanka nije bilo razgovora o pojedinačnim predmetima koji se procesuiraju u sudovima i koji su u radu tužilaštava u Bosni i Hercegovini.

- kraj -
Izvor vijesti: Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_1280.JPG

IMG_1276.JPG

IMG_1270.JPG

Ostale fotografije